torstaina, joulukuuta 31, 2009

Cairo Institute for Human Rights Studies julkaisi uuden vuosiraportin

Suomalaisessa julkisuudessa käsitellään paljon arabimaailmaa, mutta päivittäinen uutisvirta ei auta hahmottamaan laajempia kokonaisuuksia.

Tässä työssä osaltaan auttavat arabimaiden ihmisoikeusjärjestöt ja niiden tuottama aineisto, johon toki tulee suhtautua hyvällä medialukutaidolla, peruskriittisyydellä ja yhteislukemisella vaikkapa UNHCR:n Refworld - sivuston kanssa.

Egyptiläislähtöinen Cairo Institute for Human Rights Studies julkaisi arabimaailman ihmisoikeustilannetta vuonna 2009 koskevan raporttinsa 8.12.2009.

Raportti on hyödyllistä luettavaa kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita arabimaailman ihmisoikeustilanteesta.

***

Aiheeseen liittymätöntä:

Tätä kirjoitettaessa sain yhtäkkiä tietää, että Ibrahim Shkupolli - niminen ihminen on ampunut viisi ihmistä Espoossa.

Joku varmaan kysyy, mitä mieltä olen. Olen samaa mieltä mitä olin jo vuonna 2008.

Tapaus ei ole esimerkki kotouttamispolitiikan epäonnistumisesta. Suomessa on 6 308 albaniaa äidinkielenään puhuvaa ihmistä, ja heidän kotoutumisprosessistaan ei voi päätellä mitään tämän miehen tekojen perusteella.

Tiettävästi en tule olemaan väkivaltainen, vaikka maanmieheni Matti Nykänen suoritti jälleen tekojaan jouluna. Olen näet eri henkilö.

Vuosina 2002-2008 afganistanilaisten työttömyys laski 16,6 prosenttiyksikköä, bosnia-hertzegovinalaisten 18.5 prosenttiyksikköä, irakilaisten 14.1 prosenttiyksikköä, iranilaisten 17.6 prosenttiyksikköä, jugoslavia+ltv:n 15.1 prosenttiyksikköä, somalialaisten 16.5 prosenttiyksikköä.

Kotouttamispolitiikkaa, kielikoulutusta, asuinalueita, palvelujärjestelmää ja maahanmuuttajien osallisuutta tulee edelleen kehittää.

***

Muita aiheeseen liittyviä kirjoituksia:

Islam elää valistusaikaa
Keskustelua maahanmuutosta J.M Korhosen kanssa
Maahanmuuttokritiikki kaipaa itsekritiikkiä
Maahanmuuttajamiehen kulturisoinnin vaaroista

***

Miessakit ry:n Vieraasta veljeksi - projektin "Mies Suomessa, Suomi miehessä" - luentosarja tarjoaa paljon tietoa niille, jotka haluavat kunnollista tietoa Suomen maahanmuuttajataustaisten miesten ja kantamiesten elämäntilanteista ja niihin vaikuttavista tekijöistä. Kaikki 12 luentoa on kuunneltavissa internetissä ilmaiseksi.

Ei kommentteja: