Monia kiinnostaa, mitä turvapaikanhakijoiden vastaanotto maksaa.
Tämä on varsin helppoa selvittää. Luku löytyy valtion talousarvioesityksestä.
Valtion talousarvioesityksen vuoden 2011 asiakirjayhdistelmää voi katsoa
täältä.
Vuoden
2010 talousarviossa, kaikkien lisätalousarvioiden jälkeen, pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanotto maksoi yhteensä 102, 4 miljoonaa euroa.
Se on noin kolmasosa siitä, mitä Suomen maahanmuuttajavastaisen liikkeen johtohahmo Jussi Halla-aho väitti YLE:n haastattelussa. Halla-aho väitti hinnaksi 200 - 300 miljoonaa.
Kuka tahansa voi laskea tämän noin 102 miljoonan euron prosenttiosuuden valtion kokonaisbudjetista. Kokonaismäärärahat olivat noin 50.4 miljardia euroa vuonna 2010. Puhumme saman kokoluokan menoerästä kuin esimerkiksi "
luopumistuet ja -korvaukset ja pellonmetsitystuki", olkoonkin että jälkimmäinen on muutaman kymmenen miljoonaa suurempi.***
Monia varmasti kiinnostaa myös, mitä toimia ja palveluita 102,4 miljoonaa sisältää.
Myös tämä tieto löytyy suoraan
valtiovarainministeriön sivuilta kohdasta yksityiskohtaiset perustelut.
Kohta "Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanotto" sisältää:
Määrärahaa saa käyttää:
1) valtion vastaanottokeskusten toimintamenojen maksamiseen
2) valtion vastaanottokeskusten ja kuntien, kuntayhtymien ja yhteisöjen ylläpitämien turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten, ryhmä- ja perheryhmäkotien kustannuksiin, alaikäisten edustamisesta aiheutuvien kulujen maksamiseen sekä tulkkipalvelujen kustannuksin ja muihin tarvittaviin menoihin
3) vastaanoton toteuttamiseksi erityistilanteissa tarpeellisten palvelujen hankkimisesta aiheutuvien menojen maksamiseen sekä vastaanottojärjestelmän kehittämisestä aiheutuvien menojen maksamiseen
4) ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän toiminnan rahoittamiseen
5) toimeentulon ja huolenpidon järjestämiseen ulkomaalaisille, jotka on otettu säilöön ulkomaalaislain (301/2004) 121—123 §:n perusteella
6) vastaanottokeskusten järjestämissä toimenpiteissä olevien tapaturmakorvausten ja ryhmävastuuvakuutuksen maksamiseen sekä Valtiokonttorin näistä perimien hoitokulujen maksamiseen
7) turvapaikkapuhuttelujen tulkkaus- ja käännösmenojen, turvapaikanhakijoiden oikeusapupalvelujen hankkimiseen, vapaaehtoisesta paluusta aiheutuviin kuluihin ja vapaaehtoista paluuta tukeviin EU:n rahoittamiin hankkeisiin
8) Maahanmuuttoviraston toimipisteiden ulkopuolella suoritettavien turvapaikkapuhuttelujen matkakustannusten ja perhesiteen selvittämiseksi tehtävien DNA-testien kustannuksiin sekä
9) pakolaisten maahantulomatkojen järjestämisestä, lähtömaassa suoritettavista terveystarkastuksista ja koulutuksesta (kulttuuriorientaatiosta) sekä vastaanottoa edistävän koulutuksen ja tiedotustoiminnan järjestämisestä aiheutuvien menojen maksamiseen.
Määrärahaa saa käyttää myös kulutusmenojen maksamiseen.
***
Jos tuota summaa halutaan pienentää, on mielestäni rehellistä kertoa, millä keinoin reilu, oikeudenmukainen ja sujuva
turvapaikkaprosessi sitten hoidetaan.
Omasta mielestäni nykyinen summa, ja myös koko sisäasiainministeriön maahanmuutto-osaston rahoitus on naurettavan pieni. Varsinkin kun otetaan kansainvälinen liikkuvuusympäristö, liikenneyhteydet ja kokonaisbudjetti huomioon. Jos ei ole mitään rahoitusta, ei ole myöskään tehokasta ja oikeudenmukaista ja nopeaa maahantulon kontrollia.
Ja se tulee kalliiksi.
***
Halla-aho myös vetäisi hatusta ilmaisun "90 % turvapaikanhakijoista ei ole kansainvälisten sopimusten tarkoittamia pakolaisia".
Kansainvälistä suojelua koskevia sopimuksia on useita. Vanhin on
Geneven pakolaissopimus vuodelta 1951 ja sen
lisäpöytäkirja vuodelta 1968 , jonka jälkeen voimaan on tullut muita kansainvälisoikeudellisia velvoitteita kuten Euroopan Unionin
määritelmädirektiivi ja useat eri ihmisoikeussopimukset.
Suomen ulkomaalaislaissa on tällä hetkellä kolme oleskelulupakategoriaa, jotka liittyvät selkeästi kansainväliseen suojeluun.
Näistä "Turvapaikka" (UL §87) perustuu Geneven pakolaissopimuksen pakolaisen määritelmään.
"Toissijainen suojelu" (UL §88) perustuu EU:n määritelmädirektiiviin.
"Humanitaarinen suojelu" (UL §88a) sisältää ne ulkomaalaislaissa ennen määritelmädirektiivin ratifiointia olleet suojeluperusteet, jotka piti jättää "toissijaisen suojelun" määritelmän ulkopuolelle. Näin käsitteitä yhdenmukaistamalla turvapaikkapolitiikan eurooppalainen vertailu helpottui hieman.
Ulkomaalaislakia ei siis löyhennetty tai tiukennettu määritelmädirektiivin ratifoinnin yhteydessä.Turvapaikka annetaan jos henkilö "oleskelee kotimaansa tai pysyvän asuinmaansa ulkopuolella sen johdosta, että hänellä on perustellusti aihetta pelätä joutuvansa siellä vainotuksi alkuperän, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen johdosta."
Toissijaisen suojelun edellytyksenä on merkittävät perusteet uskoa, että käännyttämisen seurauksena henkilö on vaarassa kokea:
- kuolemanrangaistuksen tai teloituksen uhkaa
- kidutusta tai muuta epäinhimillistä tai ihmisarvoa loukkaavaa kohtelua
- mielivaltaisesta väkivallasta kansainvälisen tai maan sisäisen aseellisen selkkauksen yhteydessä johtuvaa vakavaa ja henkilökohtaista vaaraa.
Oleskelulupa
humanitaarisen suojelun perusteella annetaan, jos henkilö:
"ei voi palata kotimaahansa tai pysyvään asuinmaahansa siellä tapahtuneen ympäristökatastrofin takia taikka siellä vallitsevan huonon turvallisuustilanteen vuoksi, joka voi johtua kansainvälisestä tai maan sisäisestä aseellisesta selkkauksesta tai vaikeasta ihmisoikeustilanteesta."
Turvapaikkatilastot löytyvät Maahanmuuttoviraston sivuilta.
Vuonna 2010
turvapaikkaprosessissa annettiin oleskelulupia
tällä tavoin.
Päätökset ryhmissä "turvapaikka" ja "toissijainen suojelu" muodostivat kaikki päätökset huomioon ottaen 14% päätöksistä. Tämä prosenttiluku olisi kuitenkin vain ja ainoastaan poliittista propagandaa, olkoonkin että se on silti korkeampi kuin 10%.
Todellinen luku on tätä korkeampi, koska ei ole mitään syytä olla laskematta mukaan humanitaarisen suojelun perusteella annettuja oleskelulupia. Nykyinen oikeuskäytäntö huomioon ottaen on täysin perusteltua pitää tämänkin kategorian lupia kansainvälisten sopimusten vaatimusten mukaisina, koska vakiintuneessa oikeuskäytännössä tämän oleskeluluvan saaneen ihmisen käännyttäminen olisi tarkoittanut
ihmisen palauttamista vakavien oikeudenloukkausten vaaraan. Palautuskielto on mainittu useissa ihmisoikeussopimuksissa ja sisällytetty paitsi Suomen ulkomaalaislakiin, myös perustuslakiin.
Todellisuudessa kansainvälisen suojelun perusteella (turvapaikka, toissijainen suojelu, humanitaarinen suojelu) tehdyt päätökset ovat siis vuoden 2010 osalta 25% kaikista päätöksistä.
Samalla täytyy tietenkin muistaa, että turvapaikan hakemisen estäminen on yksiselitteisesti lain, moraalin ja sopimusten vastaista.
Mikäli ihmisellä ei ole mahdollisuutta hakea turvapaikkaa, ei ole myöskään mahdollista tietää, olisiko hänellä ollut riittävät perusteet turvapaikkaan.