perjantaina, huhtikuuta 29, 2011

HS:n nekrologi Abdullah Alista

Oheinen nekrologi oli Helsingin Sanomissa 27.4.2011:

Erkki Juhani Taipale
Akif Ali

Toimitusjohtaja, haci Abdullah Ali (ent. Alejeff) kuoli 23. maaliskuuta Meilahden sairaalassa Helsingissä. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Helsingissä 9. joulukuuta 1925.

Sotapalvelus keskeytti Alin koulunkäynnin, kun hän oli 17-vuotias. Ali palveli Suomenlahden linnakkeilla ja sitten miinanraivaustehtävissä syyskuuhun 1945.

Ali valmistui 1947 diplomimerkonomiksi ja jatkoi kieli- ja kaupallisia opintoja Lontoossa.

Ali perusti 1949 Turkis Oy N. Alin, jonka toimitusjohtajana hän toimi vuoteen 2001. Valkoisessa työtakissaan turkisliikkeessä asiakkaita palveleva "Pitkä Ali" tuli monille tutuksi Erottajan kulmilla.

Hän perusti myös muun muassa mattojen tuontiliikkeen Oy Mattokomppania Ab:n sekä rakennutti asuintaloja eri puolella Suomea.

Alilla oli useita luottamustehtäviä pukimo- ja turkisalan järjestöissä.

Ali oli tataariyhteisön Suomen Islam-seurakunnan aktiivinen jäsen. Seurakunnan hallitukseen hän tuli 50-luvulla ja vastasi isännöitsijänä sen omaisuuden hoidosta. Seurakunnan puheenjohtajana hän toimi 1982–88. Kunniapuheenjohtajaksi hänet kutsuttiin 1995.

Kun Fredrikin- ja Uudenmaankatujen kulmaan rakennettiin 1960 Islam-taloa, Alin vastuulla olivat rakennuttajan tehtävät, rahoituksen hankkiminen sekä seurakuntalaisten kannatuksen voittaminen.

Ali piti yhteyttä islamilaisten maiden diplomaattisiin edustajiin ja edusti Suomen muslimeja monilla vierailuilla islamilaisissa maissa. Tataarien jalkapalloseura Yolduzin puheenjohtajana hän vei joukkueen 1954 historialliselle kilpailumatkalle Algeriaan.

Nuorempana Ali harrasti keilailua ja kilpaili KM-44:n seurajoukkueessa. Vapaa-aikaansa hän vietti perheen parissa kesähuvilalla.

Haci Abdullah Ali oli harras muslimi, joka teki pyhiinvaellusmatkat Mekkaan 1968 ja 1975. Luonteeltaan hän oli vaatimaton ja lämminsydäminen, taustalla vaikuttava periaatteen ihminen, joka tuli hyvin toimeen kaikkien kanssa. Hänellä oli kaikille aikaa ja hän osasi keskustella niin suurmuftien kuin haudankaivajienkin kanssa.

Tammenlehvätunnuksen sekä jatkosodan muistomitalin ja rannikkojoukkojen muistoristin ohella Alille myönnettiin Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki 1977.

Kirjoittajista Erkki-Juhani Taipale on eläkkeellä oleva oikeusneuvos ja Abdullah Alin ystävä, ja Akif Ali on Abdullah Alin poika.

***

Ohessa laajempaa tietoa muslimeista Suomessa ja Euroopassa:

Tuomas Martikainen, Tuula Sakaranaho, Marko Juntunen (toim.): Islam Suomessa (SKS 2008)

Husein Muhammed: Yhtä erilaiset (Teos 2011)

Tom Kankkonen: Islam Euroopassa (Edita 2008)

Euro-islam.info


Ei kommentteja: