sunnuntai, marraskuuta 29, 2009

If you listen to fools, the mob rules

Legenda kertoo, että muinoin 80-luvulla Swissair ja Saudi-Arabian hallitus kävivät uskontopoliittista keskustelua. Saudi-Arabian hallitus koki, että Swissairin tunnus on kristillinen symboli, jota ei pitäisi sallia maassa, jolla on Mekan ja Medinan vuoksi erityinen merkitys islamin päämaana. Swissairille ehdotettiin, että sen tunnus tulisi peittää Riadiin suuntautuvilla lennoilla.

Swissairin edustajat totesivat, että Sveitsi on pasifistinen ja puolueeton maa. He loivat katseen Saudi-Arabian Airlinesin logossa näkyviin sapeleihin, ja totesivat, että Swissair peittää tunnuksensa, mikäli Saudi-Arabian Airlines tekee saman omalle logolleen ja kunnioittaa Sveitsin asemaa puolueettomana ja pasifismiin pyrkivänä maana. Neuvottelut jäivät kaiketi varsin lyhyiksi, eikä kummankaan lentoyhtiön logoja ole koskaan peitetty.

Tätä diplomatia on. Keskinäistä kuuntelua, vähän pelinkin pelaamista, neuvottelua. Tällöin päästään parhaimpiin lopputuloksiin.

***

Sveitsissä päätettiin hiljan kieltää minareettien rakentaminen. En tiedä mitä kiellolla tavoiteltiin. Ääri-islamismin vastaisena taktisena ja diplomaattisena siirtona kielto on samaa luokkaa kuin Sex Pistols - yhtyeen muinainen työluvan epääminen Suomessa. Punk - musiikin ajateltiin tarjoavan lapsille ja nuorille "anarkiaa ja väkivaltaa", joten tämä nuorison mieliä saastuttava ulkomainen vaikute tuli kieltää.

Lapset ja nuoret ryhtyivät tietenkin rakastamaan punkkia vain entistä innokkaammin, ja taidettiinpa Sex Pistols - aiheesta väsätä koko joukko systeemin vastaisia ralleja - tällöin ei oikeastaan enää ollut väliä sillä, että Sex Pistols ehti hajota ennen kaavailtua Suomen keikkaa. Bändi ei olisi maassa esiintynyt vaikka työlupa olisikin hellinnyt.

Mikäli ääri-islamismia halutaan vähentää, viimeisin asia mikä kannattaa tehdä, on tarjota ääri-islamisteille ilmainen moralisointiagenda.

Nuoria ja sisäpiirijengiytyneitä poikia karismaattisilla puheillaan internetissä ja kellarimoskeijoissa houkuttelevat populistit saavat minareettikohuista vain lisää tuulta purjeisiinsa. Uskonnon- ja omantunnonvapautta rajoittavien kieltojen asettaminen ja samanaikainen liberalismin perinnön nimeen vannominen on niin näkyvää tekopyhyyttä, ettei ole ihme että maailmalla älistään.

Lehti uutisoikin asiasta jo näin.

Hommafoorumilaiset... eiku anteeksi, "jihadistit" pääsevät esiintymään kovinakin lännen kaksinaamaisuuden osoittajina unohtaen täysin sen, että heille uskonnonvapaus tarkoittaa vain oman uskonnon harjoittamisvapautta ja oman lähipiirin totunnaisten oikeuksien turvaamista. "Muita", vähemmistöjä ja "niitä semmosia kaiken maailman..." he eivät puolusta.

***

Kiintoisaa oli seurata minareettikiellon herättämää keskustelua Kuwaitin parlamentissa. Kevään vaaleissa takkiinsa ottaneiden islamistiryhmittymien äärikonservatiivisimpiin edustajiin kuuluva parlamentaarikko Waleed Al-Tabtabaie totesikin, että "kielto kertoo ristiretkihengestä maassa, joka väittää edustavansa liberaalia sekularismia".

Liberaali kansanedustaja, uskonnonvapautta Kuwaitissa edistämään pyrkivä parlamentin ensimmäisiin naiskansanedustajiin lukeutuva Rola Dashti taas oli mitä ilmeisimmin ärsyyntynyt siitä, että konservatiivisiiven islamistiparlamentaarikot pääsevät Sveitsin äärioikeiston ansiosta keppihevostelemaan ja jeesustelemaan (vai voisiko sanoa muhammedistelemaan) minareettikiellolla.

Hän totesi, että "maailman maiden, mukaan lukien Kuwaitin, tulee kunnioittaa kaikkien ihmisten ja uskontojen uskonnon - ja omantunnon vapautta", ja että Sveitsin minareettikielto on "tärkeä oppitunti Kuwaitille". Hän viittasi siihen, että Kuwaitin bohra- vähemmistön rakennusoikeuksia oli maassa juuri rajoitettu islamistien tuella. Jos kerran kaikkien vastustama minareettikielto Sveitsissä on ristiretkimentaliteettia, mitä bohroihin kohdistuvat täysin vastaavanlaiset rajoitukset Kuwaitissa ovat? Sitä itteensä. Minareettikiellon rinnastaminen Kuwaitin vastaaviin kieltoihin oli Dashtilta tarpeellinen näpäytys.

***

Vähemmistöuskonnon minareettikiellon kannattaminen on varsin pitkälle juuri sitä, mitä ääri-islamismikin on: vähemmistöryhmien ja toisin uskovien vapauksien rajoittamisten kannattamista. Täysin oma seikkansa on se, että juuri Saudi-Arabian wahhabiittien kaltaiset fundamentalistisuuntaukset ovat puhuneet "aitoon islamiin" palaamisen tärkeydestä ja siitä, että "aitoon islamiin" eivät kuulu prameat, korkeat minareetit.

Minareettikielto on kollektiivinen rangaistus niitä kohtaan, jotka eivät ole tehneet mitään pahaa, ja sillä puututaan asiaan, joka ei millään tavoin rajoita yksilön vapausoikeuksia.

Puuttumalla siihen, minkä näköisiksi taloja rakennetaan ei pystytä vaikuttamaan vakavampiin ongelmiin - esimerkiksi yksilöiden toimintavapauksien rajoittamiseen perinteen nimissä.

Vaikkapa perheväkivaltaan päästään puuttumaan parhaiten, mikäli väkivaltatyöntekijällä on yhteisön luottamus ja yhteisöllä tieto siitä, mitä väkivaltatyöntekijä oikeasti ajattelee. Luottamuksen saaminen edellyttää vähintään sitä, että ihmisellä on kyky erottaa uskonnollisuus ja uskonnollinen kiihkoilu toisistaan.

***

Kun asioita pidemmän päälle pohtimattomille annetaan vähemmistökysymyksissä rajoittamattomasti valtaa, kuten kansanäänestyksissä yleensä on vaarana, saadaan aikaan lähinnä typeriä päätöksiä ja pelkkää vähemmistöt oikeudettomaan asemaan jättävää "mob rules"- enemmistötyranniaa, mikä on oikeusvaltion irvikuva.

Asian totesi taannoin myös bändi nimeltään Black Sabbath, jolla oli uransa varrella myös omat säännölliset taistelunsa uskonnollisten ja poliittisten oikeistofundamentalistien kanssa.

2 kommenttia:

Dorga kirjoitti...

Kyllä Sveitsin systeemi on parempi vaikka se on ainakin yhden huonon päätöksen tuottanutkin. Tuottaahan edustuksellinen demokratiakin huonoja päätöksiä ei niitä voi täysin välttää. Eikä se minareetti kielto kauhea katastrofi ole kenellekään vaikka siitä ehkä kaikki vähän kärsivät, toivottavasti se pakottaa etsimään ongelmiin paremmin toimivia ratkaisuja

Heikki Kerkkänen kirjoitti...

Et perustele millään tavalla "Sveitsin systeemin" paremmuutta.

Lisäksi minareettikielto on yhdyssana.

Tiedoksesi myös, että Sveitsi on myös edustuksellinen demokratia, jossa lainsäädäntövaltaa edustaa kaksikamarinen parlamentti: liittokokous, jossa on 46 jäsentä ja kansalliskokous, jossa 200 jäsentä.

Huonoja päätöksiä tulee aina. Erityisen huonoja niistä kuitenkin tulee silloin, jos lainsäädännöstä tehdään suhdannepolitiikkaa.

Riski huonoille päätöksille on suurempi siellä, missä lakiehdotukset eivät käy läpi olemassaolevan perustuslain ja maan allekirjoittamien ja ratifioimien sopimusten valossa tehtyä esitarkastelua.