maanantaina, helmikuuta 27, 2006

Miksi ihmiset eivät osallistu?

Miksi ihmiset eivät osallistu? Tätä kysymystä veivataan varsin usein. Itselle se tulee vastaan Amnestyn kokouksissa. Ihmisiä käy kokouksissa keskimäärin kolme ihmistä. Kaikki vaikuttavat turhautuneilta. Muidenkin järjestöjen kohdalla on sama ongelma.

Ihmiset osallistuvat jos heitä kiinnostaa. Järjestösitoutuminen on yksilöön ja omaan elämäntapaan liittyvä asia. Järjestössä ollaan jos siitä on hyötyä tulevassa työssä, jos siellä on "jännää". Eräs ihminen kysyi minulta että miksi olen Amnestyssa. Jatkokysymys oli, että haenko sillä pillua. En hae. Kysymys kertoi kuitenkin aika paljon nuorten opiskelijoiden osallistumismotiiveista. Monet pitävät osallistumista peniksenjatkeena, oli klubina sitten ainejärjestö, kansalaisjärjestö, futisklubi tai bändi. On hyvä että osallistuminen on vapaaehtoista, ja ettei osallistumatonta pidetä höhlänä. Vaatimus toimia vaikka ei olisi henkilökohtaista mielenkiintoa kertoo ajoista, jotka toivottavasti ovat jo takanapäin. Tosin en itsekään mielestäni sitoudu mihinkäään "asiaan". Amnesty on harrastus. Se voi olla yhdessäolemisen tapa. Tosin olisi kivempaa ja mukavampaa harrastaa ja yhdessäolla, jos meitä olisi useampi.

Ihmisiä on kuitenkin hyvä pysäyttää ja innostaa keskusteluun. En suhtaudu face-to-face-ihmisiin missään mielessä negatiivisesti. He antavat ihmisille ajatuksia ja mahdollisuuden toimia. Joku saattaakin löytää kipinän ja hankkia lisätietoa. Amnestyn tapahtumiin osallistuu niin pieni määrä ihmisiä, että ihmisoikeustietoisuuden nostamiseksi tarvitaan myös lähestymistä niitä kohtaan, jotka eivät ole lähtökohtaisesti kiinnostuneita.

Maailmaa ei muutu mihinkään, jos kampanjoidaan vain samanmielisten kanssa ja puhutaan keskenään maailmanparannusasiaa. On toki selvää, että ei-kiinnostuneelle politiikasta ja ihmisoikeuksista puhuminen johtaa helposti pashaistin maineeseeen. Innokas riviaktiivi ei kovin helposti pysty vakuuttamaan ohikulkevaa kadullakulkijaa siitä, että nyt kannattaisi toimia jollain pienellä tavalla.

Jonkun se pashaistin maine on kuitenkin otettava, ja kaikkia ei voi tietenkään miellyttää. Hyvä kampanjointi voi johtaa siihen, että entisestä Volvon osamaksuerästähuolestujasta tulee myös mualiman asioista huolestuja.

Ei kommentteja: