Kuntavaalit ovat tulossa ja kotoutumisesta puhutaan paljon. Siksi on tarpeen hieman käydä läpi sitä, millä tavalla kunta kotoutumisesta vastaa ja mitkä tekijät vaikuttavat kunnan liikkumavaraan kotoutumisen edistämisessä.
Kirjoitan kolme toisiinsa linkittyvää blogikirjoitusta kotoutumisen edistämisestä kunnassa.
Ensimmäisessä osassa käydään läpi kunnan tehtävät ja kotoutumisen edistämisen rahoitus kunnan näkökulmasta.
Toisessa osassa käydään läpi sitä, miten kunnan tehtäviin ja rahoitukseen vaikuttavaa lainsäädäntöä on viime vuosina muutettu, lyhyen näkemykseni ollessa se että ei juurikaan tietolähtöisesti tai asiakkaiden tilanteita ajatellen.
Kolmannessa osassa tuon esiin sen, mitä liikkumavaraa kunnilla voi olla vaikeista lähtökohdista huolimatta.
Kotoutumisen edistämisestä vastaa ensisijaisesti kunta
Kotoutumislain nojalla kuntien vastuulla on sekä työttömien työnhakijoiden että työvoiman ulkopuolella olevien henkilöiden kotoutumisen edistäminen. Työvoiman ulkopuolella olevista maahanmuuttajaryhmistä erityinen huomio muuttuneessa laissa kiinnitetään henkilöihin, jotka saavat kotihoidon tukea. Tällaiselle henkilölle pitää tehdä kotoutumislain mukainen palvelutarpeen arviointi ja kotoutumissuunnitelma, eli käytännöllisesti katsoen on mahdollistettava se, että kotona lastaan hoitavalla huoltajalla on mahdollisuus saada suomen kielen ja yhteiskuntatiedon koulutusta.
Kotoutumislain 10§ mukainen ohjaus ja neuvonta tarkoittaa sitä että henkilö voi riippumatta maassaolon kestosta ja maahantulon syystä saada henkilökohtaista neuvontaa asioissaan, jotka voivat vaihdella aiheeltaan laidasta laitaan. Käytännössä tämä tarkoittaa palvelupistettä, jossa henkilö voi asioida matalalla kynnyksellä.
Palvelutarpeen arviointi (14§) ja kotoutumissuunnitelma (16-23§) tarkoittavat käytännössä kotoutumiseen liittyvää pitkäaikaisempaa suunnitelmaa kotoutumiseen liittyvistä tavoitteista, toimenpiteistä tavoitteen saavuttamiseksi sekä seurannasta sen suhteen, miten tavoitteen saavuttaminen edistyy. Työvoimaviranomainen vastaa työvoimaan kuuluvista asiakkaista. Työvoiman ulkopuolella olevien kotoutumisen edistämisestä vastaa yleensä yksikkö, joka voi kulkea esimerkiksi kotoutumispalvelujen tai maahanmuuttajapalveluiden nimellä.
Monikieliseen yhteiskuntaorientaatioon (25§) ja kotoutumiskoulutukseen (26§-32§)
liittyvät säädökset tarkoittavat käytännön toimenpiteitä, joilla kotoutumista on tarkoitus edistää. Kunnan pitää järjestää suomen tai ruotsin kielen opetusta, koulutusta, joka edistää työllistymistä sekä koulutusta, joka vahvistaa ymmärrystä suomalaisesta yhteiskunnasta laajemmin. Kotoutumiskoulutus on
työvoimakoulutusta, jota kunnan on pakko järjestää, ja vastaavasti kotoutumiskoulutukseen osallistuvan on siihen pakko osallistua
työttömyysetuuden menettämisen uhalla. Yhteiskuntaorientaatio on alkuvaiheen perehdytysjakso, joka tulee lähtökohtaisesti järjestää omakielisenä.
Valtionrahoitus kotoutumisen edistämiseen on vähäistä ja sitä on vähennetty entisestään; työllisyysalueiden pitää tehdä yhteistyötä
Kotoutumislaissa säädetään kotoutumisen edistämisen rahoituksesta. Kotoutumisen edistämistä kunnassa rahoitetaan sekä
laskennallisin korvauksin että
valtionosuusjärjestelmän kautta. Hyvin harvinaisissa erityistapauksissa ja vain kansainvälistä suojelua saaneiden osalta kunta voi saada valtiolta
erityiskorvausta. Tällöin on kyse siitä, että kunta voi saada kansainvälistä suojelua saavien osalta valtiolta takaisin varhaiskasvatuslain 15 §:n tai perusopetuslain 17 §:n mukaisia erityisen tuen kustannuksia korvaushakemuksella todellisia kustannuksia vastaavasti. Myös pakolaisten vastaanottoon varautumisen kustannuksia korvataan. Sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaavat hyvinvointialueet ovat asia erikseen: sosiaali-ja terveydenhuollossa koituneita kustannuksia voi hakea valtiolta takaisin hyvinkin laajalti, mutta tämän työn tekevät hyvinvointialueet, eivät kunnat.
Kotoutumislain §10 mukaista ohjausta ja neuvontaa rahoitetaan
valtionosuusjärjestelmän kautta (
§60). Myös työvoimaviranomaiselle kuuluvat kotoutumisen edistämisen tehtävät, mukaan lukien
kotoutumiskoulutus, rahoitetaan valtionosuusjärjestelmän kautta.
Laskennallista korvausta maksetaan kunnan vastaanottamista kansainvälistä suojelua saaneista henkilöistä, ja kotoutumislain
§61 mukaan laskennallista korvausta on tarkoitus käyttää ohjaukseen ja neuvontaan sekä monikielisen yhteiskuntaorientaation, kotoutumiskoulutuksen, tulkitsemisen ja muiden kotoutumista edistävien palveluiden järjestämiseen.
Vaikka kotoutumislaissa sanotaan, mitä kotoutumisen edistämisen lakisääteisiä tehtäviä laskennallisilla korvauksilla ja valtionosuuksilla tulisi toteuttaa, kunnat päättävät itse miten valtionosuudet ja laskennalliset korvaukset kohdennetaan. Kyseiset valtionrahoituskanavat ovat yleiskatteellisia eli niitä ei ole varsinaisesti korvamerkitty mihinkään.
On selvää, että esimerkiksi kotoutumiskoulutuksen ja yhteiskuntaorientaation järjestämisessä kuntien ja työllisyysalueiden pitää tehdä yhteistyötä, jotta koulutusten oppilasmäärät pysyvät vakaina ja ennakoitavina ja jotta niiden järjestämiseen on ylipäänsä varaa. Ennen TE2024-uudistusta kotoutumiskoulutusten kilpailutuksesta vastasivat ELY-keskukset, joita on 15. Nyt niistä vastaavat työllisyysalueet, joita on 45. Yksittäisellä työllisyysalueella ei ole varmasti riittävästi kotoutujia ja resursseja kotoutumiskoulutuksen järjestämiseen.
Osviittaa kotoutumiskoulutusten arvosta voi saada katsomalla esimerkiksi
Hilmassa olevia kotoutumiskoulutusta koskevia hankintailmoituksia. Myös raportti
"Kotoutumiskoulutuksen laadukkaan toteutuksen elementtejä" antaa osviittaa siitä, millaisissa hinnoissa kotoutumiskoulutuksessa voidaan liikkua ja miten kotoutumiskoulutuksia kannattaa järjestää.
Työllisyysalueiden väliseen yhteistyöhön patistaa sekin, että kotoutumisen edistämiseen liittyvää valtionrahoitusta on vähennetty.
Sote-uudistuksen jälkeen aikavälillä 1.1.2023 - 31.12.2024 laskennallisen korvauksen määrä kunnan vastaanottamista kansainvälistä suojelua saaneista oli seitsemän vuotta täyttäneestä henkilöstä 1 955 euroa ja tätä nuoremmasta 6 503 euroa vuodessa. Korvausaika oli pääsääntöisesti 3 vuotta, kiintiöpakolaisten osalta 4 vuotta.
1.1.2025 alkaen vastaanotettujen henkilöiden kohdalla alle 7-vuotiaasta henkilöstä 2 741 euroa vuodessa ja 7 vuotta täyttäneestä 2 052 euroa vuodessa. Korvausaika on lyhennetty kahteen vuoteen, kiintiöpakolaisten osalta kolmeen.
On huomioitava, että laskennalliseen korvaukseen on nyt sisällytetty 1.1.2025 alkaen tulkitsemisen järjestäminen. 31.12.2024 asti kunnan vastaanottamien pakolaisten osalta tulkitseminen oli menoerä jonka sai valtiolta takaisin hakemuksella todellisia kustannuksia vastaavasti ja tositteita vastaan. Tämä muutos on jo nykyistä hallitusta edeltävä ja sen tarkoitus oli alun perin korvaushakemusrumban pienentäminen. Petteri Orpon hallituksen päätös pienentää laskennallista korvausta on tehnyt tulkkauksen sisällyttämisestä laskennalliseen korvaukseen käytännössä ison menoleikkauksen.
Kunnat ovat varmasti paineen alla tilanteessa, jossa niillä on uusia lakisääteisiä kotoutumisen edistämisen tehtäviä erityisesti työllisyysalueiden aloitettua toimintansa, mutta resursseja kotoutumisen edistämiseen on vähemmän kuin aikaisemmin. Samalla kunnat ovat vapaita päättämään, kuinka paljon yleiskatteellisia tuloja kotoutumisen edistämiseen käytetään. Vaihtelua panostuksissa kuntien ja työllisyysalueiden välillä tultaneen näkemään paljonkin.