lauantaina, syyskuuta 02, 2006

Miksi sananvapautta tulee rajoittaa?

Olin tässä pari viikkoa Saksan maalla työleirillä. Vaikka meidät kuljetettiin kohteeseen Berliinistä Angermündeen menevällä junalla, tein kaiken vapaaehtoisesti. Leirillä työskentely oli vapauttavaa ja terapeuttista. Työpäivän jälkeen lukuhommatkin sujuivat helpommin, koska ajattelutyö tapahtui koko ruumiilla. Fyysiset harjoitukset ja raitis ulkoilma näet tukevat älyllisiä harrasteita. Terve ruumis mahdollistaa keskittymiskyvyn säilymisen.

Saksa on turhankin tunnettu hieman toisenlaisista työleireistä, ja tämä maine inhottaa saksalaisia. Inhotus johtuu siitä, että maasta ei yleisesti juuri muuta muisteta, vaikka jänniä juttuja olisi vaikka kuinka paljon. Saksalaiset joutuvat vakuuttamaan muille vuosikymmen toisensa jälkeen ettei natsismi ole siellä suosittua. Tunne on varmasti melkein sama kun vasemmistolaiseksi itsensä identifioivalla ihmisellä, jolta tivataan koko ajan Stalinista ja taistolaisista, vaikka hänellä ei ole mitään suhdetta heihin.

Arabi joutuu usein koko ajan vakuuttamaan ettei aio räjäyttää itseään ilmaan ja Tanja Saarela sitä että tietää muitakin kuin meikki&kauneusasioita. Vaikka stereotypiansa muodostaneet ihmiset eivät mielipiteitään juuri muuta, on arabilla ja Tanja Saarelalla mielessään ajatus että jatkuva vakuuttelu lopulta vakuuttaisi rahvaan. Tästä syystä Tanja Karpela on ajan myötä muuttunut oikein kunnon mumbo-jumbo-politrukiksi ja jotkut arabit eräänlaisiksi Gandhin sivupersooniksi.

Sama ilmiö on käynyt Saksan kanssa: natsimenneisyyden takia Saksa on maailman antinatsistisin valtio. Israelin kritisoimisesta saa Saksalaisessa päivänpolitiikassa helposti antisemitistin maineen, ja valtakunnassa on erittäin tiukat natsilait. Natsien symbolit ovat tiukasti kiellettyjä, ja vanhojen natsihymnien kuten Horst Wesselin tai Deutschland Erwachen luukuttamisesta omassa autossa saattaa saada sakot.

Tästä syystä oli mielenkiintoista ilmaantua eräänä lauantaipäivänä Berliinissä keskelle mielenosoitusta, jonka olivat järjestäneet eri uusnatsien järjestöt. Kotiin tultua luimme Die Weltin nettiversiosta, että paikan päällä oli ollut mielenosoittajia 200, vastamielenosoittajia 500 sekä poliiseja 800. Kun tulimme Alexanderplatzille, luulin että meneillään oli jonkinlainen kansallinen hätätila, koska en ollut koskaan nähnyt sellaista määrää poliisiautoja. Niiden lisäksi vielä helikopterikin pörräsi ympärillä. Uusnatsit kulkivat banderolleineen kulkueena, jota ympäröivät poliisien muurit. Ympärillä oli erittäin äänekäs vastamielenosoittajien joukko. Natsit käyttäytyivät rauhallisesti, mutta ympäröivät vastamielenosoittajat olivat erittäin kovaäänisiä ja aggressiivisia. Natsit tuskin olisivat herättäneet vastaavanlaisia reaktioita jos olisimme olleet jossain pohjoismaassa.

Uusnatsien kulkueen sanoma oli ymmärtääkseni se, että he halusivat sananvapautta. Saksassa kansallissosialistisen sanoman julkinen esiintuominen on erittäin rankasti sanktioitua, joten heidän oli muotoiltava sanomansa kiertoilmauksia käyttäen. Saksan lait ovat kieltämättä epätasa-arvoisia sananvapauden suhteen. Arabeista voi puhua mitä tahansa, mutta pienikin poikkipuolinen sana juutalaisuudesta voi johtaa vakaviin seuraamuksiin.

Kansallissosialistien sananvapauden merkittävä kohentaminen on kuitenkin kaksipiippuinen juttu, koska se pyllistää niille vapauden, veljeyden ja tasa-arvon ihanteille, joista sananvapauden idea ponnistaa. Tämä johtuu kansallissosialistisen ideologian perusluonteesta, joka perustuu ajatukseen "Völkistä", yhtenäisestä kansasta. Völkillä on yksi kollektiivinen identiteetti, yksi johtaja ja yksi mentaliteetti. Kansallissosialistisen ideologian mukaan kaikenlainen uskonnollinen tai poliittinen poikkeavuus luo eripuraa sekä heikentää kansaa sisältäpäin. Toisistaan poikkeavat elämänkatsomukset ja ideologiat ovat vaaraksi Völkin yhtenäisyydelle ja hallittavuudelle. Siksi niistä tulee päästä mitä pikimmiten eroon, vaikkapa kaasukammioin.

Käytännössä täyden sananvapauden antaminen kansallissosialisteille tarkoittaisi uhanalaista asemaa niille ihmisryhmille, jotka eivät sovi kansallissosialistiseen ihanneyhteiskuntaan. YK:n ihmisoikeusjulistukseen kirjattu ilmaisunvapaus törmäisi samaiseen julistukseen kirjatun turvallisuuden ja henkilökohtaisen koskemattomuuden idean kanssa. Vaikka sanat eivät tapa, voi niitä käyttää painostamisen ja henkisen kiduttamisen välineinä. Siksi niidenkin käytölle tulee olla rajaehdot.

Tämä ei tarkoita etteikö myös äärioikeistolla saisi olla hyvinkin laajaa ilmaisunvapautta esimerkiksi pakolaispolitiikan suhteen. Vaikka suurimmalla osalla kriittisesti "pakolaiskysymykseen" suhtautuvilla ihmisillä omaa sisäministeriämme myöten tuntuu puuttuvan asiantuntemus ja älli näiden asioiden suhteen, heillä on oltava oikeus sanoa mielipiteensä. Rajan tulisi tulla vastaan silloin kun ilmaisunvapauden käyttö muuttuu kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan. Raja on tietysti veteen piirretty. Tiukkapipot näkevät kansanryhmää vastaan kiihottamista jokaisessa pakinassa ja stand-up-heitossa.
On hyvä, että on olemassa tietty harmaa alue joka voi olla debatin alaisena. Se, että sananvapauden rajoista keskustellaan on sananvapauden merkki. Sananvapauden harmaa alue antaa tiukkapipoille mahdollisuuden jeesusteluun ja stand-up koomikoille irvailuun.

Selvät tapaukset ovat kuitenkin selviä tapauksia. Silloin kun seuraavanlainen kipale on valtion virallisena renkutuksena (Deutschland Erwache vastasi suurin piirtein porilaisten marssia tai jääkärin marssia) niin voidaan perustellusti puhua kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Ensin auf deutsch, sitten suomeks:

Deutschland Erwache!

Deutschland erwache aus deinem bösen Traum!
Gib fremden Juden in deinem Reich nicht Raum!
Wir wollen kämpfen für dein Auferstehn!
Arisches Blut soll nicht untergehn!
Wir wollen kämpfen für dein Auferstehn!
Arisches Blut soll nicht untergehn!

Wir sind die Kämpfer der N.S.D.A.P.
Treudeutsch im Herzen, im Kampfe fest und zäh.
Dem Hakenkreuze ergeben sind wir
Heil unserm Führer, Heil Hitler dir
Dem Hakenkreuze ergeben sind wir.
Heil unserm Führer, Heil Hitler dir

All diese Heuchler, wir werfen sie hinaus,
Juda entweiche aus unserm deutschen Haus!
Ist erst die Scholle gesäubert und rein,
Werden wir einig und glücklich sein!

Wir sind die Kämpfer der N.S.D.A.P.
Treudeutsch im Herzen, im Kampfe fest und zäh.
Dem Hakenkreuze ergeben sind wir.
Heil unserm Führer, Heil Hitler dir

Herää Saksa
Herää Saksa pahasta unestasi!
Älä anna valtakunnassasi tilaa juutalaismuukalaisille!
Haluamme taistella sinun uuden noususi puolesta!
Arjalainen veri ei saa rappeutua!
Haluamme taistella...

Olemme N.S.D.A.P:n taistelijoita (National-sozialistische Deutsche Arbeitspartei)
Sydämestämme uskollisia Saksalle, taistelussa lujia ja sitkeitä.
Hakaristille omistaudumme (alistumme, nöyrrymme)
Terve Johtajamme, Terve sinulle Hitler
Hakaristille ....

Kaikki nuo tekopyhät ihmiset heitämme ulos
juutalaiset väistyvät saksalaisesta talostamme!
Vasta kun maa on siivottu ja puhdas,
olemme yksimielisiä (yhtä) ja onnellisia!

Olemme N.S.D.A.P:n taistelijoita...

Hakaristille ...

Ei kommentteja: