torstaina, syyskuuta 07, 2006

miksi Voimasta tuli intellektuellinuorten Iltalehti?

Iltapäivälehtiä kritisoidaan syystäkin siitä, että niiden uutisoinnin tavassa näkyy ensi sijassa myynnin edistäminen. Dramaattiset otsikot antavat ymmärtää, että Suomessa tapahtuu koko ajan kaikkea kamalaa: pikkutytöt kuolevat koulutunneilla, toiset raiskataan, surmataan ja sitten paloitellaan. Tämän jälkeen Loka Laitinen nostaa esiin stalinistit, kommunistit ja vihreät, jotka ovat jonkin ihmeellisen logiikan kautta kaiken tämän takana.

Myöskään päivälehdet eivät säästy kritiikiltä. Kuulemma Helsingin Sanomien uutisoinnissa näkyy sen taustaimperiumin mielipiteet (itselleni nämä mielipiteet ovat jääneet vielä sangen epäselviksi koska niitä tuntuu olevan monta) ja kullakin paikallislehdellä on sen omat keskustalaiset, kokoomuslaiset, demarilaiset tai muut tukijat jotka vaikuttavat lehden sisältöön.

Kritiikki ei aina osu kohteeseensa, mutta tämä ei haittaa jos se synnyttää vaihtoehtoja valtamedialle. Ehkä näkyvin vaihtoehtomediana itseään mainostava valtakunnallinen suomalainen lehti on Voima. Myös muita vaihtoehtomediaviritelmiä on ollut, mutta ne ovat jo lopettaneet toimintansa tai kutistuneet pienen piirin napinoiksi.

Voima on jo melko pitkäikäinen ja paikkansa vakiinnuttanut medium (sana media on medium-sanan monikko, jota käytetään sumeilematta väärin), mutta valitettavasti sitä vaivaavat nykyisin samat ongelmat kuin niitä lehtiä, joiden kritiikistä vaihtoehtomedia alun perin syntyi.

Vaikka lehden ei periaatteessa tarvitse myydä, se käyttää raflaavia ja shokeeraavia otsikoita. Uusimman lehden kannessa lukee "ihmiskokeet lapsilla". Aikaisemmissa lehdissä on ollut samankaltaisia otsikoita pahoista suuryhtiöistä jotka riistävät ihmisiä mitä mielenkiintoisimmilla tavoilla. Siinä että yhteiskunnallisista epäkohdista uutisoidaan ei ole lainkaan paha asia. Sen sijaan muutamien kirjoittajien tapa nähdä selkeitä hyvä vastaan paha- sekä Daavid vastaan Goljat-asetelmia henkii lööppimaailmankuvasta, liiallisesta dramaattisuudesta asian kustannuksella.

Historian yleinen kehityslinja on se, että vaihtoehtoliike joko kuolee tai etabloituu. Freshinä ja uutta luovana se ei voi pysyä, koska ideat loppuvat aina jossain vaiheessa. Tällöin kannattaa keskittyä hyvien käytäntöjen jalostamiseen. Vihreiltä tämä on -vaihtuvalla menestyksellä- onnistunut suht hyvin vaikka Riikka Uosukaisen kaltaiset A-studion toimittajat yrittävät naurettavuuksiin asti salapropagoida kuinka "epäjohdonmukaisia" vihreät ovat.

Voima-lehden on ennemmin tai myöhemmin hyväksyttävä se tosiseikka, että myös se on osittain "valtamediaa". Tämä olisi rehellistä. Samalla kun Voima voisi rehellisesti julistautua olevansa osa "valtamediaa" (tämän voisi tehdä humoristisin ja mielikuvituksellisin keinoin), se voisi hieman lisätä tiettyjen juttujen editointia ja tarkistusta. Liian usein lehteen lähetetyt vastineet juttujen yksisilmäisyydestä ja asiavirheistä ovat täysin oikeassa.

Ei kommentteja: