On ymmärrettävää, että ns. Eerikan tapauksen oikeudenkäyntiä seurataan intohimoisesti.
Samalla on pakko muistuttaa, että kyseisen tapauksen mahdollistaneet olosuhteet ovat olleet tiedossa jo hyvin pitkään. Nimenomaan sosiaalityöntekijät ja myös sosiaalihuoltoa valvovat viranomaiset ovat pitäneet aiheesta ääntä.
Talentia ja Lastensuojelun Keskusliitto tekivät jo aikoja sitten laajan selvityksen lastensuojelun työtilanteesta ja sen puutteista, jonka pohjalta esitettiin lastensuojelun pelastusohjelmaa.
Valvira on tuonut selkeästi esiin aivan järkyttävät asiakasmäärät per lastensuojelun työntekijä.
Valviran mukaan noin puolessa Suomen kunnista on riittävästi lastensuojelun henkilöstöä. Pahimmillaan asiakkaita on yli sata yhtä sosiaalityöntekijää kohden. Tällaisia kuntia oli muutama. Huonoin tilanne oli 160 asiakasta lapsen asioista vastaavaa sosiaalityöntekijää kohti.
Selvityksen mukaan puolessa kunnista lastensuojelussa oli kohtuullisena pidettävä määrä asiakkaita, eli korkeintaan neljäkymmentä sosiaalityöntekijää kohden. Viidesosassa kuntia asiakkaita oli yli 60 yhtä sosiaalityöntekijää kohti.
Yleisesti ottaen voi sanoa, että poliitikot, jotka eivät käytännön toimissaan ole eväänsä lotkauttaneet Talentian tai Valviran havaitsemien puutteiden korjaamiseksi, ovat varsin tekopyhää väkeä syyllistäessään pelkkiä käytännön työn tekijöitä tilanteista, jotka poliitikot itse ovat päätöksillään kunnissa mahdollistaneet.
2 kommenttia:
Ja harmi kyllä Talentia ottaa kantaa vain resurssien puutteeseen, mutta ei lainkaan siihen, että osa sosiaalityöntekijöistä toimii lainvastaisesti ja epäetttisesti.
Talentia varmaankin näkee kytköksen työolojen sekä lainvastaisuuksiin ja epäeettiseen toimintaan syyllistymisen kanssa.
Anna Metterin väitöskirja kohtuuttomista tapauksista oli oikein hyvä. Siinä käytiin perusteellisesti läpi sitä, millaiset tekijät ovat vaikuttamassa siihen, että ihminen jää ilman apua, vaikka hänen pitäisi sitä saada.
Hyvinvointivaltion lupaukset, kohtuuttomat tapaukset ja sosiaalityö (2012)
Lähetä kommentti