perjantaina, syyskuuta 07, 2007

Sanakirja: meininki

Yle:n sanakirja-ohjelmasarja on oivaltavan hauska, koska se saa sanat maistumaan suussa. Ryhdyn usein toistamaan mielessäni jotain sanakirja-ohjelmassa mainittua sanaa, jolloin se alkaa tuntua jännältä: hassusta hatusta vedetyltä rykäisyltä jonka joku on vain keksinyt liikuttamalla suutaan.
En aio mennä Saussuren languen ja parolen syövereihin lainkaan. En aio harrastaa semiotiikkaa, enkä piittaa pätkääkään derridalaisesta differáncesta. Haluan ilmaista oman sanakirjasanani.

Se on nimeltään meininki.

Meininki on maailman positiivisin sana, johon kuuluu elävänä osana olutpullon *dulps*-avautumisääni, mieluisa musiikki, ystävien näkeminen, rentoutuminen. Kun jossain on meininki, ihminen tietää heti että siellä on mukavaa olla mukana. Meininki-sanassa on liikkumisen tunnelmaa, tapahtumisen ja sosiaalisuuden vire. Meiningin melskeessä ihminen voi iloisesti kertoa maailman typerintä legendaa, koska kansa tekee muutoinkin kuperkeikkoja. Meininki ei voi olla lattea, vaan se on aina joko reilu, hyvä, tiukka tai helevetinmoinen. Vain fiilis voi olla lattea, mutta meininkiin on sisäänrakennettuna iloinen rullien pyöriminen.

Jos ihminen on yksin ja sanoo sanan meininki, hänelle syttyy heti halu tehdä punnerruksia, käsiseisontaa ja jänteviä voimisteluliikkeitä, usein puhtia täynnä olevan musiikin tahdissa. Meiningissä voi myös ottaa leveän haara-asennon ja tehdä ilmakitaran liikkeitä. Meininki saattaa innoittaa myös karaokelauluun.

Myös lukiessa ja ajatellessa voi syntyä meininki. Tällöin filosofian ja ajattelun taso saavuttaa hikoiluttavan jumpan fiiliksen, kun Heidegger saa lukijan päässä -Juhana Helmenkalastajaa lainatakseni- galaksit räjähtelemään.

Meininki-sanalle on vaikea löytää vastaavaa tekemiseen, sosiaalisuuteen ja kärrynpyörämäisyyteen viittaavaa englanninkielistä vastinetta. "Atmosphere" ei kuvaa meininkiä lainkaan, "goings-on" on hieman kliininen ilmaisu josta tulee mieleen paikallislehden menovinkkipalsta. "Incident" on taas ennemminkin meiningin melskeessä tapahtunut "extramarital affair" kuin meininki itsessään. "Occasion" on tilaisuus johon hirveällä odotuksella yritetään saada meininkiä, mutta ei saada. Ihmiset pelkäävät muiden huomaavan vääränvärisen kravatin ja kiillottamattomat juhlakengät.

Meininki on hyvä suomalainen sana, ja siksi Pantse Syrjä sanoikin sen Saimaa-Ilmiössä kuten sanoi.

Nykyisin ollaan huolissaan siitä, että suomalaiset eivät liiku vaan keräävät vararengasta ympärilleen. Kaikki muuttuisi heti, jos rouva tasavallan presidentti korkkaisi uudenvuoden puheensa aikana olutpullon, siemaisisi kulauksen ja sanoisi: "Kansalaiset! Medborgare!Nyt alkoi meininki!"

Koko Suomi alkaisi punnertaa televisioidensa ääressä.

Ei kommentteja: