maanantaina, marraskuuta 09, 2020

Kiintiöpakolaisten vastaanoton lopettaminen tulisi Lohjalle kalliiksi

Lohjan päättävissä elimissä on keskusteluttanut se, tulisiko Lohjan jatkaa pakolaisten kiintiövastaanottoa vai ei. Oheisen kirjoituksen kirjoitin Länsi-Uusimaa-lehteen, ja se julkaistiin verkossa 9.11.2020 sekä 10.11.2020 julkaistussa paperilehdessä. Tuon esiin kirjoituksessa kaupungin työntekijänä sen näkökannan, että kaupungin kannattaa tehdä sellainen päätös joka mahdollistaa valtionkorvausten maksun jatkamisen Lohjalle. Tämä on Lohjan kaupungille ja kaupunkilaisille edullisempaa kuin se, että sopimus irtisanotaan. Kustannusten korvaamisesta kunnalle säädetään kotouttamislain 6 luvussa. Jokaisen kotoutumisen edistämisestä ja kotouttamislaista kiinnostuneen on hyvä tutustua sivustoon kotouttaminen.fi, jolla on paljon hyvää tietoa kaikille niin kuntakorvauksista kuin kaikesta muustakin kotoutumiseen liittyvästä.

***

Kiintiöpakolaisten vastaanoton lopettaminen tulisi Lohjalle kalliiksi (Länsi-Uusimaa 10.11.2020)

Lohjan kaupunginhallitus on päättänyt esittää valtuustolle kiintiöpakolaisten vastaanoton lopettamista eli kuntapaikkojen alasajoa. Tämä ei ole Lohjan kaupungin näkökulmasta tarkoituksenmukaista. Uudenmaan ELY-keskus on ilmoittanut, että se ei solmi ns. avoimia sopimuksia, joista puuttuu kunnan vuosittainen kuntapaikkamäärä muiden kuin pääkaupunkiseudun kolmen isoimman kunnan kanssa – ja nämäkin kunnat myöntävät tästä huolimatta vuosittain kuntapaikkoja kansainvälisen suojelun piirissä oleville henkilöille.

Vaarana on valtiolta Lohjalle tulevan rahan menettäminen, mikäli kunta lopettaa kiintiövastaanoton. Kunta voi toki kohdentaa kuntapaikat haluamallaan tavalla joustavasti pelkästään kiintiöpakolaisiin tai vain oleskeluluvan saaneisiin turvapaikanhakijoihin tai kumpaankin ryhmään. Mikäli toinen sopimusosapuolista  kuitenkin irtisanoisi sopimuksen, päättyisi sopimus 12 kuukauden jälkeen. Tästä aiheutuva pakolaisten vastaanottoa koskevien valtionkorvausten loppuminen ei olisi kaupungin eikä kuntalaisten edun mukaista. Esimerkiksi vuonna 2019 ELY-keskus on maksanut Lohjalle noin miljoona euroa laskennallisia ja erityiskustannuskorvauksia. Kaupunginhallitus on saanut kaupungin tekemät kustannuslaskelmat, ja näissä laskelmissa olevat luvut ovat kulujen nousun osalta perin erilaisia kuin julkisuudessa on esitetty.

Kun kunnalla on voimassaoleva korvaussopimus, ELY-keskus maksaa kunnalle laskennallista korvausta 2300 euroa vuodessa 7 vuotta täyttäneestä henkilöstä ja 6845 euroa vuodessa alle 7-vuotiaasta henkilöstä, jolla on kansainväliseen suojeluun liittyvä oleskelulupa. Tulkkauskulut pakolaisia koskien korvataan täysimääräisesti, kuten myös sairauden ja vamman hoidosta aiheutuvat kustannukset silloin kun ne ylittävät 2300€. Tähän riittävät tavanomaiset leikkaukset kuten esimerkiksi polvileikkaus tai umpisuolileikkaus tai muut sairaalahoitoa vaativat toimenpiteet. ELY-keskus voi korvata kunnalle täysimääräisesti myös lastensuojelulain mukaisten avohuollon tukitoimien kuluja, jälkihuollon kustannuksia, päivähoidon erityisavustajan palkkaamisesta koituvia kustannuksia ja monia muita.  

Mikäli sopimus irtisanottaisiin, irtisanomisajan jälkeen kaikki pakolaisista koituvat kustannukset jäisivät kokonaan kunnan maksettaviksi, oli henkilö tullut Lohjalle milloin hyvänsä. Kunta ei tällöin saisi enää laskennallisia korvauksia kuntaan itsenäisesti muuttaneista tai kunnassa jo asuvista kansainvälistä suojelua saaneista henkilöistä. Kunnalle ei myöskään korvattaisi enää mitään niistä menoista, joita kunnalle on pakolaisten vastaanotossa syntynyt.

Lohjalle on muuttanut joka vuosi muista Suomen kunnista ihmisiä, joilla on oleskelulupa kansainväliseen suojeluun liittyvästä syystä, myös sellaisina vuosina kun kiintiöpakolaisia ei ole tullut. Esimerkiksi vuonna 2020 Lohjalle muutti toisista kunnista, vastaanottokeskuksista tai synnytyslaitoksen kautta 33 henkilöä. Alle 7-vuotiaita tuli 5 henkilöä ja 7 vuotta täyttäneitä 28. Pelkästään laskennallisia korvauksia heitä koskien tulee 98 625 €. Tämä raha näistä vuonna 2020 tulleista jäisi kunnalta kokonaan saamatta 2022 lähtien, jos sopimus irtisanotaan 1.1.2021. On epärealistista olettaa, että muuttoliikettä ei tulevina vuosina olisi. Tulkkauspalveluita tarvitaan Lohjalle muuttavien osalta jatkossakin, mutta valtio ei enää 2022 niitäkään kustannuksia korvaisi jos korvaussopimus irtisanotaan.  

Lohjan väestö moninaistuu. Terveydenhuolto, koulut, varhaiskasvatus ja kaikki kunnan palvelut tulevat kohtaamaan moninaisuuden haasteen, ja on selvää että useilla kaupungin toimialoilla on suurta lisäresurssin ja osaamisen tarvetta. Esimerkiksi koulun ja varhaiskasvatuksen lisäresurssin tarve on syntynyt riippumatta siitä, onko Lohjalle tullut kiintiöpakolaisryhmää. Moninaistuvan kaupungin tuomaan haasteeseen vastaamista ei kannata turhaan vaikeuttaa päätöksillä, joiden seurauksena valtionrahoitus loppuu ja resursseja kuntalaisten hyväksi on käytössä vähemmän, ei enemmän.

Ei kommentteja: