keskiviikkona, toukokuuta 31, 2006

Pyhiä kuvia, kuvattomia pyhiä

Kuvat herättävät suuria tunteita. Ei kestänyt kovin pitkään Kaltio-kiistasta ja Muhammed-kuvista, kun Suomessa taas närkästyttiin ja suututtiin, vedettiin kuvan sisältäneitä tuotteita pois hyllyiltä ja anteeksipyydeltiin. Taas loukattiin jonkun tunteita. 200 000 ihmistä allekirjoitti vetoomuksen, jossa ilmaistiin närkästystä siitä, että 7 Päivää julkaisi kuvan Lordista ilman maskeja.

Tekopyhän, junnaavan ja keinotekoisia rajanvetoja luovan Muhammed-kuvakeskustelun aikana toistui ties kuinka monta kertaa fraasi "länsimaissa ihmisille asiat eivät ole samalla tavoin pyhiä kuin idässä, joten samanlaiset reaktiot olisivat Suomessa mahdottomia". Tämä fraasi on yksinkertaistus eikä pidä paikkaansa. Kyllä monet asiat "länsimaissakin" ovat pyhiä, jopa niin pyhiä että niiden kuvaaminen saa kenet tahansa raivon partaalle.

Helvetin jäädyttäneen Lordin kasvonaamio on pyhä, koska sillä ajatellaan ensinnäkin varjeltavan ihmisen yksityisyyttä. Yksityisyydensuojan loukkaaminen närkästyttää eurooppalaista paljon helpommin kuin "uskonnollisten tunteiden" loukkaaminen. Etenkin silloin jos ennen kuvan julkaisemista kuvan kohde on erikseen pyytänyt ettei kuvia julkaistaisi. Niinpä kerätäänkin addresseja, vihataan 7-päivää-lehteä, vaaditaan ihmisiä eroamaan.

Samanlaista addressimyrskyä tuskin saataisiin aikaan, jos joku nuori nainen haluaisi varjella yksityisyyttään ja julkisuuttaan. Jos joku varastaa Janina Frostellin alastonkuvia ja laittaa ne internetiin, juuri kukaan ei närkästy. Tämä johtuu siitä, että Frostellin ajatellaan olevan kokopäiväinen kävelevä tissi&pylly. Siirtymä julkisesta bikinikuvasta yksityiseen tissikuvaan on yleisön kannalta merkityksetön, koska molemmat tarjoavat lehdenlukijalle tämän hakeman elämyksen.

Koko Lordin idea perustuu maskeihin. Lordin tuli&tuiskeshow on eurooppalaiselle elämys. Kun maski riisutaan, koko homma menee pipariksi. Juttu ei ole enää hauska ja humoristinen. Efekti on sama kuin kesken bileiden joku laittaisi valot päälle ja musiikin hiljaisemmalle. Suomalaiselle ihmiselle oikeus kokea elämyksiä ja oikeus nauttia nuorten naisten yksityisyydensuojan loukkauksista ovat pyhiä asioita.

Jotkin asiat ovat suomalaisillekin espressokeittimenkäyttäjille niin pyhiä, että tarvittaessa lähetetään jopa tappouhkauksia. Suomalaiselle pörröinen kissa on pyhä. Keskiluokkaisen bumtsibuminkatsojan& davincikoodinlukijan samastuminen kissaan voi olla niin irrationaalisella tasolla, että kissan videolla tappanutta ihmistä vaaditaan vielä seuraavat 20 vuotta eroamaan tehtävistään, oli tämä sitten missä tehtävässä tahansa. Lisäksi tappouhkauskirjeet piristävät häntä ja hänen perhettään päivästä toiseen. Jos Teemu Mäki olisi tappanut koiran, vaikkapa kultaisen noutajan pennun, niin kohtalo olisi ollut sama. Suomalaisella täytyy olla mahdollisuus saada elämäänsä jotain sööttiä. Jos söötille asialle tehdään jotain epäsööttiä, seurauksena on pyhien tunteiden loukkaukseen verrattavissa olevan aggressiivisen purkauksen paikka.

Pari sanaa Kaltio-sarjakuvasta. Täytynee muistaa että Kaltion sarjakuvan "uskonnollisten tunteiden loukkauksesta" ei alkuun närkästynyt kukaan islamilaista uskontoa tunnustava. Ensin ilmoittajat alkoivat kadota, sitten päätettiin erottaa päätoimittaja. Tytti Isohookana-Asunmaa oli tässä suhteessa aktiivinen. Sitten tapaus tuli julkisuuteen. Vasta tämän jälkeen ensimmäiset islamia tunnustavat antoivat oman kommenttinsa. Täytyy muistaa että tuolloin oli menossa myös kova Tanskan kuvakiista, joka sekoittui Kaltio-kohuun. Mahdollisesti heikon kielitaidon omaavilta ihmisiltä kysyttiin suoraan kysymyksiä tyyliin "mitä mieltä olette sarjakuvasta jossa esiintyy profeetta Muhammed". Sarjakuva leimattiin oikopäätä rasistiseksi ja ties miksi.

Laitan oheen dialogia Muhammed-sarjakuvasta, joka oli siis sarjakuva joka otti kantaa Jyllands Postenin kiistaan:

Muhammed: Sanopa, miksi meillä ei olisi oikeutta suuttua tyypeille, jotka ensin pudottelee meidän päälle pommeja, ryöstää meidän öljyt, sortaa meitä lännessä ja sitten vielä pilkkaa meidän uskontoa? Teikäläiset kiduttaa meitä vankiloissa ja sitten hurskastelee sananvapaudella!

Ville: Minä vastustin Irakin sotaa ja öljy-yhtiöitä, George Bushia ja Tanskan oikeistoa! Älä tapa mun perhettä!

Muhammed: Minun kansani on teillä kadunlakaisijoina ja tehdasorjina ja te demonstroitte sananvapauttanne pilkkaamalla meidän uskontoa!

Ville: Se on eri asia! Piirtäjä voi olla rasisti ja tehdä herjaavan kuvan, mutta se ei tarkoita että koko Eurooppa on rasistinen ja pilkkaa!

Muhammed: Te uskottomat koirat ette ymmärrä meidän ongelmaa.

Ville: Okei! Anteeksi! Mutta etkö sä voisi kertoa teidän kansalle ettei pelottelis meitä? Pelko synnyttää vihaa ja sotaa!

Muhammed: Okei. Mutta kerro sinä samat terveiset Bushille ja Rasmussenille.

Ville: En mä ole Bushin tai Rasmussenin profeetta.

Muhammed: Haastattelutunti on ohitse. Te eurooppalaiset saatte kyllä suvaita meitä. Sitten vasta tulkaa vaatimaan suvaitsevaisuutta itsellenne.

Jos edellä mainittu pätkä oli rasistinen, pilkkaava yms. yms, niin olen todella huolissani suomalaisten ihmisten älyllisestä tasosta.

Miksi ihmiset pusertavat moninaisuutta pursuavan islamin yhteen muottiin ja elävät tämän itse luomansa harhakuvan vallassa? Ongelmallisinta on se, että he vielä puhuvat ja toimivat oikeasti islamiin uskovien ihmisten ohitse heitä koskevissa asioissa varusteenaan harhainen mielikuva.

Kaltio-kohu muistuttaa hölmöydessään erästä tapausta Vantaalta. Erään koulun pihassa oli betonisia possuja, jotka olivat kaikkien mielestä ihania. Sitten possut päätettiin poistaa, koska niiden ajateltiin "loukkaavan islamilaisia tunteita". Keneltäkään islamilaiselta ei kysytty yhtään mitään. Suomalaiset olivat närkästyneitä, kun söpöt possut vietiin pois. Vielä ählämiläistenkin takia, perkele. Kun alueen islamilainen yhdyskunta kuuli asiasta, he sanoivat ettei possuja olisi heidän takiaa tarvinnut poistaa. Suomalaista suvaitsemattomuutta onnistuttiin kylläkin ruokkimaan. Juuri sen takia että ajateltiin islamin olevan sitä ja tätä.

Ei kommentteja: